Puukon valmistus

PUUKONTEKO ALKAA AHJOSTA

Kaikki puukkomme valmistetaan käsityönä Haukiputaalla sijaitsevalla verstaallamme. Kaikki Rakka design -puukot ovat käsityönä tehtyjä korkealaatuisia puukkoja. Valmistamme puukkoja valmiiden malliemme lisäksi myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti.

KAHVAN TEKO JA MATERIAALIT

Kahvamateriaaleina käytämme mm koivua, visakoivua, koivunpahkaa, jalavaa, saarnia ja tammea. Edellä mainitut puulajit ovat vaalean eri sävyjä erilaisine kauniine syineen. Lisäksi valmistamme puukonkahvoja erikoisemmista, voimakkaamman värisistä puulajeista kuten lämpimän punainen padauk, syvän tummanruskea wenge ja pehmeän vaaleanruskea pähkinä. Suurin osa puumateriaalista tulee verstaalle ns. tuppeen sahattuina lankkuina. Materiaali paloitellaan yksittäisiksi palikoiksi, jotka sitten jyrsitään yksitellen haluttuun muotoon. Lopullisen muotoonsa puukko hiotaan nauhahiomakoneella. Jokainen puukko hiotaan yksittäin, joten muoto on aina yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Kahvamateriaalina käytämme myös nahkaa. Nahkasta lyödään ns lappuja, jotka kootaan täysin käsityönä yksitellen kunkin puukon kahvaan. Käytämme luonnollisesti kahvamateriaalina myös poron- ja hirvenluuta.

TERÄN VALMISTUS

Terät meille valmistaa Turtolassa pajaa pitävä kyläseppä Toivo Jaaranen. Seppä Toivo Jaaranen valmistaa terät käsityönä. Puukoissamme käytetään mm taottua hiiliterästä, ruostumatonta terästä (RWL-34, pulveriteräs) ja hopeaterästä. Seppä Jaaranen valmistaa itse myös damaskiterästä. Topin Damaski syntyy hiiliteräksestä, jossa on teräaihion keskellä lisäksi laakeriterästä. Terässä on neljätoista kerrosta. Damaskiteräs (Damascus steel) on erityisen kaunis ja siitä saadaan kestävä terä. Käytämme myös Damasteelin damaskiteräksestä Toivo Jaarasen valmistamia teriä. Damaskiteräs on kuvioteräs, jonka Damasteel valmistaa pulveriteräksestä. Teräkset ahjohitsataan useaan kertaan ja näin syntyy kerroksittainen rakenne. Terän kaunis kuvio saadaan esille hapoilla etsaamalla.

Tuppinahkana käytämme  +2 mm:n naudannahkaa. Väreinä ovat musta, tummanruskea sekä luonnonvaalea. Pyrimme hankkimaan puukkojen raaka-aineet lähialueilta. Valmistamme puukkoja valmiiden malliemme lisäksi myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Kaikki Rakka Design -puukot ovat käsityönä tehtyjä korkealaatuisia puukkoja.